Logo CC Transp

 

20140530 Nachtwandeling door Zutphen 0007

 

8 6 2010 13 50 21

PERSBERICHT

CONCENTUS CANTZIONE ONDER LEIDING VAN DIRIGENT EMILE ENGEL IN BIJZONDER DECEMBERCONCERT MET ONDER ANDERE ‘A CEREMONY OF CAROLS’, MET INSTRUMENTALE BEGELEIDING VAN MAAIKE BOSSCHER OP HARP

COMPOSITIES VAN BENJAMIN BRITTEN, ERIC WHITACRE, MORTEN LAURIDSEN EN PABLO CASALS
zaterdag 09.12.2017 | 19.30 uur | Willibrorduskerk, Vierakker | gratis entree

Kerst is het feest van licht, nieuw leven, warmte maar bovenal verbondenheid. Door de eeuwen heen hebben componisten kerstliederen geschreven en verklankt. Ook 20e -eeuwse en hedendaagse componisten als Benjamin Britten, Eric Whitacre en Morten Lauridsen hebben zich laten inspireren door het verlangen naar licht, warmte en verbondenheid. Projectkoor Concentus Cantzione brengt onder leiding van dirigent Emile Engel op zaterdag 9 december een aantal werken ten gehore. Maaike Bosscher is te beluisteren als instrumentele solist op de harp.

Concentus Cantzione is een projectkoor dat per project wordt samengesteld, maar bestaat uit een vaste kern van geschoolde zangers. Jaarlijks voeren zij, samen met ExArte uit Enschede, eveneens onder leiding van Emile Engel, de Mattheus Passion uit in Zieuwent. In 2016 heeft Concentus Cantzione de tweejaarlijkse traditie van de Johannes Passion in Zutphen in ere hersteld.

 

In dit door Emile Engel (1955) samengestelde programma is zijn basis vanuit de Rooms-Katholieke traditie van Gregoriaanse koorzang duidelijk aanwezig en verbonden met hedendaagse componisten. De mystieke, muzikale kracht verbindt de componisten terwijl de persoonlijke keuze ook de brede interesse, nieuwsgierigheid en muzikaliteit van dirigent Emile Engel onderstreept.

 

De composities voor zowel koor als orkest van de Amerikaanse componist Eric Whitacre (1970) worden veelal door virtuele koren van soms wel duizenden stemmen van over de hele wereld uitgevoerd.  Whitacre experimenteert volop met de combinatie van muziek en nieuwe media. Componist Morten Lauridsen (1943) is hij uitgegroeid tot één van de meest fijnzinnige en meest geliefde Amerikaanse componisten. Zijn gedistingeerde muziek heeft een permanente plaats veroverd in het vocale repertoire.

De Spaanse muzikant en componist Pablo Casals (1876-1973) ontdekte op 11-jarige leeftijd de cello, niet wetende dat het instrument hem wereldberoemd zou maken als componist en dirigent. In 1942 schreef hij Nigra Sum, oorspronkelijk geschreven voor mannenkoor en in 1966 door de componist  aangepast voor hoge stemmen. De tekst van Nigra Sum is ontleend aan het Hooglied (1:4-5, 2:10-12) en bezingt de schoonheid van het zwart-zijn. De compositie is doortrokken van mystiek, impressionistische schittering en ingetogen blijheid. De tekst bovendien is briljant uitgetekend in de muziek, die van een andere wereld lijkt te komen. De mystieke beweging in het stuk doet erg denken aan de Litanies à la Vierge Noire van Francis Poulenc dat zes jaar later ontstond.

De Brit Edward Benjamin Britten (1913-1976) maakte naam als componist, pianist en dirigent. Als kind componeerde hij al ruim 800 werkjes. Benjamin Britten schreef ‘Ceremony of Carols toen hij in 1942 terugreisde van Amerika naar Engeland. Hij gebruikte daarvoor Middeleeuwse en vroeg-Engelse literatuur. Die teksten haalde hij uit een boek dat hij had aangeschaft in Halifax (Nova Scotia). Toen hij klaar was had hij een bundel van zes liederen. Hij was er echter ontevreden over en kwam uiteindelijk met een elfdelig werk.

Maaike Bosscher (1979) gaat op het podium graag de uitdaging aan om te spelen in een zeer diverse samenstelling van instrumenten waarbij werk voor blazers en zangers haar voorkeur heeft. Solistisch optredens zet ze in om de harp op een voetstuk te plaatsten en de toehoorders de reikwijdte van het instrument te laten horen. Dirigent Emile Engel koos haar voor dit concert met overtuiging: “De harp was een van de eerste instrumenten. Bij de Grieken stond het symbool voor genezing. Apollo, zoon van Zeus en god van het licht, wordt in de literatuur en beeldende kunst regelmatig verbonden methet licht. ‘A Ceremony of Carols’ is rond deze tijd van het jaar het bekendste werk voor harp en koor. De keus voor Britten – en daarmee voor Bosscher en haar instrument met ‘genezende werking’ – laat zich zo verklaren.”

A Ceremony of Carols o.l.v. Emile Engel | zaterdag 09.12.2017 | 19.30 uur | Willibrorduskerk, Vierakker | gratis entree/vrije gift